2017-12-04

Redigeringens olidliga långsamhet

Eftersom jag redan konstaterat att gnäll och gnöl är min metod för att orka med redigeringen så gör jag det nu: Gnäll och gnöl.

Jag har kammat igenom manuset på de lättåtgärdade marginalkommentarerna. Språkfel, kontinuitetsfel, sådant smått och lätt. Nu återstår de stora grejorna: struktur, trovärdighet, röst. Sånt som inte går att rätta i en handvändning. Och det är sååå svåååårt. (Här hörs världens minsta violin gnälla.) För varje ändring leder till en hel kedja av saker som måste ändras. Och trots att jag är envis så är jag också ungefär världens otåligaste människa (ja jag vet inte heller hur det hänger ihop). Jag vill att allt skall vara klart bums genast.

Jag bestämmer mig för att jag inte får vara på sociala medier mellan 9 och 11. Jag kokar kaffe, jag tänder inspirationsljus. Jag stirrar ut genom fönstret. Jag kommer på att jag måste kolla stans lunchlistor för att bestämma var jag skall äta. Jag gör listor över julklappar. Jag redigerar lite. Jag morrar för mig själv. Suckar djupt. Redigerar lite till. Stirrar ut genom fönstret. Ser på klockan: har det bara gått en kvart?? Argh! Redigerar lite till. Hittar en positiv marginalkommentar, hurra! Hittar ett pinsamt slarvfel, uhuu. Löser en grej ganska elegant. Lägger till en förklaring, stirrar på den: blir det inte övertydligt nu? Hittar en plantering som jag sedermera helt slarvat bort, hur skall jag göra med den?

Nå, nu är klockan 11 och jag får gå in på FB en kvart. Sen måste jag fortsätta jobba hårt ("hårt") fram till lunch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar