2017-09-27

Är det här bra?

Jag redigerar. Intensivt. Det känns bra: det känns bra att vara igång med arbetet igen, och skrivandet i sig får mig alltid att må bra. Det ger mig stadga, det fungerar som åskledare och roder.

Men i morse reflekterade jag över hur det kan komma sig att det fortfarande är omöjligt för mig att i detta skede av en text längre säga om den är bra eller inte. I början, då jag skriver nytt, har jag en starkare känsla för det: Det här är skitbra/det här är uselt, stryk! Nu redigerar jag och det är annorlunda. Jag kan absolut se att de förändringar jag gör gör texten bättre. Men är den bra? Det är faktiskt omöjligt för mig att alls avgöra. Folk tror lätt att jag koketterar när jag säger det: "Klart att du skriver bra." Men det är inte alls klart. Jag har de facto blivit refuserad för ett manus jag själv tyckte mycket om, och där jag fortfarande flera år efteråt inte själv kan se vad som skilde det från de som blivit antagna.

Det vore hemskt praktiskt om jag bättre kunde avgöra om en text är bra eller inte. Och mindre ångestladdat att ge den ifrån sig: Jag vet på allvar inte om den feedback jag kommer att få av min redaktör är positiv eller negativ utan sitter och tuggar på naglarna.

Det krävs ett stort mått envishet att bara fortsätta redigera vidare, utan att kunna avgöra om det är värt det eller inte. Envishet som gränsar till vansinne. Tur att författare ofta är lite galna.

6 kommentarer:

 1. <3 <3 Exakt. Och jo, det här inlägget var bra skrivet :)

  SvaraRadera
 2. Trösterikt att höra att du efter många böcker och många succéer fortfarande har svårt att greppa det som är bra. Men jag är säker på att det ÄR bra och kommer att bli ännu bättre med hjälp av redaktör!

  Och så roligt att du bloggar! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skall försöka fortsätta blogga, inte så ofta som förr säkert men ibland åtminstone.

   Radera
 3. Ah, förstår dig verkligen! Men jag tänker mig att det sådana gånger är viktigt att ha en bra dialog med sin redaktör. Kanske man kan ha en ärlig diskussion och förklara att man tvivlar, och be redaktören om lite pepp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. Fast jag är inte ens särdeles nedslagen just nu, och inte så i behov av pepp - jag bara förundras över att det skall vara så omöjligt att ha distans till sin egen text.

   Radera