2017-03-02

En intelligent podd

Jag "firar" mitt färdiga utkast på ett lite märkligt sätt.

Jag städar allt det som fått gro igen under de månader jag helt ägnat åt två saker: att skriva och familjen. Nu har jag till exempel äntligen haft tid för att städa kylskåpet. Där fanns en hel del mindre behagliga överraskningar. Men nu är det rent och blankt och fräscht, och krukväxterna har inte längre döda blad, och överlag känns det redan bättre. Jag har flera garderober och skåp dit jag bara slängt in saker under den senaste tiden, de måste också rensas. Men jag tar det pö om pö.

Det som gjort städandet oerhört mycket intressantare är en bokpodd jag lyssnat på. Eller ja, städandet är just så mekaniskt och trist som alltid, men min hjärna har fått något bättre att fokusera på. Det är bokpodden Hietanen&Henrikson på Yle Arenan. Jag har lyssnat på lite olika bokpoddar de senaste åren men den här är något helt utöver de andra - för det här inte en "boktipspodd". Det här är långa, djupa samtal om böcker. Ibland har ena programledaren läst boken som diskuteras och då fungerar den andra som bollplank och intervjuare, ibland har båda läst och sällan är de av samma åsikt. Det är i princip alltid frågan om böcker jag aldrig skulle plocka upp och läsa. Och just därför tycker jag podden är så intressant. För jag får en helt annan inblick i litteratur och böcker än jag är van vid. Jag läser mest fantastik, Hietanen&Henrikson mest ny "mainstream" litterär fiktion. Det jag tycker är så fascinerande är också att jag inte alls får lust att läsa böckerna efter att jag lyssnat  - men det betyder absolut inte att programmet är dåligt eller ointressant. Tvärtom. Snarast är det nog ett uttryck för min litterära smak. Istället lär jag mig massor, och fascineras av deras analys eller upplevelse av någon bok, speciellt då de upplevt samma bok helt olika.

Äh, jag uttrycker mig mycket dåligt, men min poäng är väl att ibland är det givande att lyssna till intelligenta analytiska samtal, även om de inte handlar om just det du själv är hemskt intresserad av. Speciellt om du samtidigt kan lära dig något nytt. Och naturligtvis tangerar de mitt intresse ändå, eftersom den gemensamma nämnaren är litteratur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar