2016-02-05

Blodstörtning

Två saker gav mig blodstörtning i dagens Hbl.

Den första var Paul Lillranks Idag-kolumn. Lillrank skriver, bland annat: "Feminister slätar över våldtäkter, förstår gärningsmännen och ignorerar offren i rädslan för att bli kallad rasist."

Var finns de här feministerna? Hur har jag missat dem? Jag skulle vara oerhört intresserad av att läsa om/höra om dem. Hittills är vad jag sett att de enda som verkligen inte ignorerar offren är feministerna. Rasisterna, de verkliga sådana alltså, de härjar och skriker om kvinnofrid, men är de som verkligen ignorerar offren, och utnyttjar fall med (ofta endast misstänkta) våldtäktsmän med annan bakgrund än etniskt finsk för sina rasistiska syften. Då gärningsmannen är finländare är det ju inget de bryr sig om över huvud taget. Tvärtom.

Blodstörtning nummer två kom då jag läste Hans Sundströms recension av The Danish Girl. Där skriver han att transsexualismens sfär varit ett kärt tema i filmer som Hett om öronen och Tootsie.

I don't even. Var skall man börja? Hett om öronen och Tootsie är två filmer som handlar om cis män som klär ut sig till kvinnor för att få jobb. De är inte transsexuella. The Danish Girl handlar om en av världens första kända fall av könskorrigering. Det vill säga i detta fall en kvinna född i en manskropp. Lili Elbe var transsexuell. Att likställa dessa två är så fel på så många plan. Framför allt är det att sprida en mycket skadlig stereotyp.

Det finns dessutom väldigt mycket man kunde diskutera angående The Danish Girl som vore relevant. Som det problematiska i att ha en cis man att spela en transkvinna. Men om man likställer Tootsie med denna film så ser man inte ens att detta är något att ta upp. En man i kvinnokläder - same same, inte sant?

Sen tycker jag verkligen att film- och bokrecensenter kunde sluta spoila hur filmen/boken slutar. Men det är en annan historia.

3 kommentarer:

 1. AAARAGAHHAGHGAHGA gngngngn
  (förlåt, kändes som att det var OK att skrika ut sin frustration i ditt kommentarsfält)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släta över eller vara halmgubbe. Tidpunkten bestämmer detta. Man har haft all tid att när som helst ta upp situationen i Finland under ämnet " finska män och våldäktsbenägenheten bland dem". Nu har Europa fått ett helt nytt problem, då vaknar halmdockorna.

   Radera