2015-06-08

Sommarlistan

Jag hittade den här sommarlistan på diverse bloggar, och tänkte underhålla er med den idag medan jag själv sitter och redigerar. Jag har lagt till några egna punkter också.

Mina planer för sommaren: Gör så lite som möjligt. Stugliv mest, uppblandat med lite hemmavistelse - trädgården måste ju vattnas och skötas om den också. En enda resa finns inbokad: Archipelacon i Mariehamn i slutet av juni. Det blir tre dagars tumistid med maken (och 798 andra conbesökare). Jag vill också gärna hinna umgås med de vänner jag annars ser alltför sällan. I slutet av sommaren, innan dagis öppnar, misstänker jag att det kan bli en tur upp till Österbotten också.

Bästa sommarstället: Hyrstugan i Västnyland. Fammos stuga i Åbolands skärgård. Och mormors och morfars hus i Gamlakarleby, det med den enorma trädgården - det huset finns inte längre, på dess plats står en bensinstation, men det är ändå ett så ljust sommarminne för mig.

Favoritsommarblomman: Pionen. Nej, syrenen. Ahh, omöjligt att välja!

Sommarens smaker: Nyplockade blåbär med mjölk och socker. Jordgubbar. Nypotatis och dill. Nyrökt fisk. Grillad korv. Rosévin. Sockerärter. Kunto knäckebröd med Kalles kaviar och klippt skaftlök. Mariekex.

Här badar jag helst: Det är lätt - i en insjö med varmt och silkesmjukt vatten och härlig, hård klippbotten (ingen lera, tack). 

Hur länge skall du vara ledig? Ledig och ledig... Dagis är stängt under sju veckor, då räknar jag inte med att få väldigt mycket jobbat. Under dessa sju veckor kommer jag att vara lekledare, pedagog, kock, städerska, chaufför, badvakt, sjuksköterska, ekonom, resledare och underhållningsansvarig. Alltså mamma.

Vad ser du mest fram emot? Värme, faktiskt. Väntar fortfarande på att den skall anlända. Jag vill kunna gå omkring dygnet runt utan alltför mycket kläder på kroppen. Jag hoppas också på att få läsa - både att jag skall hitta luckor under dygnet där jag får läsa i lugn och ro, och att jag skall hitta tillbaka in i böckerna igen och sluta vara en sån kritisk och okoncentrerad läsare.

Vad kommer du att köpa inför semestern: Jag har redan köpt en ny simdräkt. Övriga sommarinköp som redan är gjorda är sommarblommor och örter för krukorna här och på stugan samt nya dynor till solstolarna. Mycket mer behövs inte, faktiskt. (Olästa böcker har jag ju redan en drös, och biblioteket har resten av vad jag kan tänkas önska mig.)

Det här lyssnar jag på i sommar: Radion är för mig sommarlyssning, eftersom vi bara har en batteridriven radio på stugan (ingen el). Sommarpratarna brukar jag ta som podcast då jag t.ex. plockar blåbär - det gäller både Sveriges och Radio Vegas sommarpratare. I år får jag ju dessutom prata själv - den 25.6. i Radio Vega!
Men mest lyssnar jag bara på tystnaden. Jag är inte en av dem som måste fylla en stilla sommarkväll med musikskval.

Favoritsommardoft: Det är nog syrenerna, det. Och doften av en vedeldad bastu.

Hur kommer du att göra dig illa? Förhoppningsvis inte alls! Men antagligen skarpsår på benen och brännsår från grillen på händerna.

Vad oroar du dig för? Alla faror som lurar i sommaren för ett litet barn: vattnet, huggormarna, bastuugnen, getingsting...

Hur kommer du att minnas din sommar sen i september? Förhoppningsvis som lång, ljus, varm, stressfri och full med skratt, mat och bra böcker.

Den ultimata sommardagen: Jag vaknar av mig själv (inte väckt av barn 05.30!) i stugan. Morgonsolen lyser in. Resten av familjen vaknar ungefär samtidigt. Jag drar på mig springkläderna och springer en liten runda som avslutas med dopp i sjön. Maken har kokat te och vi äter frukost ute i solen. Sen leker sonen nöjt för sig själv medan jag får läsa (hahahaaa, ser redan det omöjliga i detta), antingen i hängmattan eller på strandklipporna. Det är varmt men inte olidligt hett. Sill och nypotatis till lunch. Alla somnar, dåsiga av värmen. På eftermiddagen firar vi nåns namnsdag eller liknande med jordgubbsmarängtårta. Kanske uppe i mammas stuga. Spelar spel med sonen, lyssnar på radio, simmar lite mer. På kvällen får vi gäster, några av våra vänner med barn kommer och vi grillar eller röker fisk och pratar och äter medan barnen leker och det finns inga mygg (muahahhaaa) och solen sänker sig och kvällen är varm och ljus och oändlig. När gästerna åkt och barnet somnat sätter jag mig en stund på verandan med ett glas vin och ser ut över en spegelblank sjö.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar