2014-10-25

Pris!

I några veckor har jag vetat om nåt och inte fått berätta om det för NÅGON och det har varit Mycket Svårt! Men igår klockan 17 blev det offentligt: jag får Svenska YLEs litteraturpris 2014! Priset delades ut på bokmässan. Jag är så oerhört tacksam och glad, både över den vackra prismotiveringen, och över det faktum att priset för första gången gick till en ungdomsbok som Maresi. Det finns inte många pris som inte är uppdelade i en kategori för "riktig" litteratur och en för barn- och ungdoms och det känns extra fint att få vinna just ett pris som är för all litteratur.


Så här lyder den enväldiga juryn Tuva Korsströms prismotivering:

”Med Maresi krönikor från Röda klostret lägger Maria Turtschaninoff ytterligare en underbar dimension till den mytiska värld hon skapat i sina tidigare fantasyromaner Arra och Anachè. Ön Menos med sina medelhavsdofter och fågelskrik är en kvinnornas tillflyktsort och ett centrum för uråldrig kunskap. Berättelsen om Maresi och hennes klostersystrar har klara paralleller också till dagens kvinnoförtryck och kvinnokamp, vilket gör den till en både dramatisk och aktuell ungdomsroman.”

Jag var med i nyheterna igår också, intervjun finns i detta klipp vid ungefär 22 minuter.

15 kommentarer:

 1. Och det är så bäst! Hurra! Grattis ännu hur mycket som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har fortfarande champagnebubbelfeeling!

   Radera
 2. Blev så glad, så glad när jag hörde det här! Du förtjänar det verkligen (fastän jag inte läst boken i fråga). Hurra! :) Och jo, det var jätteskoj att prata med dig. Blev så inspirerad och peppad, tack!

  SvaraRadera
 3. Det är fantastiskt! Blev så sjukt glad för din skull när jag såg nyheten igår!

  SvaraRadera
 4. Grattis! Maresi är en fin bok och jag är jätteglad du fick den prisen!

  SvaraRadera
 5. Stort grattis Maria! You are awesome!

  SvaraRadera
 6. Absolut välförtjänt! Och med tanke på att just Tuva Korsström måste vara en av de mest belästa personer som finns när det gäller finlandssvensk litteratur, så är det verkligen supercoolt :-)

  SvaraRadera
 7. Grattis! Jag var precis på biblioteket och lånade Maresi, det ska bli väldigt spännande att läsa den!

  SvaraRadera
 8. Det glädjer mig oerhört mycket att just du fick priset för din ungdomsbok! Stort grattis!

  SvaraRadera