2014-10-22

Den osynliga litteraturen - gissa vilken?

Idag utkom Bokextra, bilagan Hbl årligen ger ut i samband med Helsingfors bokmässa. Det är alltid en tidning fullspäckad med intressanta intervjuer, författarporträtt, recensioner och boktips.

I år finns summa en barnbok omnämnd i hela tidningen. Susanne Ringell tipsar om Nalle Puh i uppslaget om historiska böcker. Med andra ord: hela den finlandssvenska barn- och ungdomsboksutgivningen är fullständigt osynlig i årets litteraturbilaga.

Det är så deprimerande att det är en sån jävla kamp hela tiden. Att det aldrig är självklart att barn- och ungdomslitteratur är likvärdig med övrig litteratur. Att den aldrig får den uppskattning och respekt som den förtjänar. För vet ni vad? Vi har en fantastiskt fin barn- och ungdomsutgivning i det här landet. Böcker av mycket hög kvalitet för läsare i alla åldrar.

Parallellt med detta osynliggörande går hela tiden debatten om varför barn och unga inte läser. Varför månne? För att barn- och ungdomslitteratur (som alltid buntas ihop på ett synnerligen problematiskt sätt, så också av mig nu i detta inlägg, läs mer om Lisa Bjärbos smarta tankar kring detta i samband med Augustpriset) ofta "försvinner" på just det här sättet. Får hålla till på bokmässornas minst besökta dagar och de små scenerna. Inte syns i bilagorna.

Och det som inte syns - hur skall det hitta sina läsare? Hur skall någon veta om att det finns? Vi som skapar denna litteratur kämpar som djur för att sprida den och göra den synlig. Men vi kan bara göra en del. Och allt arbete för det tar bort från den huvudsakliga sysslan: att skapa. Läs mer om Maija Hurmes tankar kring detta i hennes ypperliga inlägg på FIBULs blogg.

5 kommentarer:

 1. Har (av inte en så konstig anledning) funderat mycket på den finlandssvenska bokutgivningen och insett att det ju finns massvis med böcker riktade till barn/unga. Har läst en del, vill läsa mer och kan bara konstatera att det skrivs så OTROLIGT bra ungdomsromaner/barnböcker i Svenskfinland. Så surt att böckerna inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Hoppas det här nu äntligen kan starta en diskussion som faktiskt leder någon vart. Heja heja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir bara en sån pessimist till slut. Ja, kanske det kan starta en diskussion, än en gång, som inte kommer att leda till något, än en gång...

   Radera
 2. Samma verkar ju gälla även all annan litteratur som avviker från "normen". Fantastiklitteraturen hör också till den bortglömda delen av litteraturen. Det känns ofta som att endast den s.k. realistiska vuxenlitteraturen är salongsduglig i svenskfinland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Fast jag tycker det har blivit lite bättre med fantastiken på sistone.

   Radera
 3. Med tanke på hur mycket fantastiska barnböcker som utkommer i Svenskfinland så är det extra pinsamt. Vi inhandlade en nätt liten hög att skänka bort till närstående barn åtminstone :-)

  Fantastiken har fått bättre uppmärksamhet nu, tycker jag, inte minst tack vare dig:-)

  SvaraRadera