2014-04-25

Efterlysningen

Ni är ju fiffiga och belästa: kan ni tipsa mig om böcker på svenska med verkligt originella förstapersonsberättare? Om det är fantasylitteratur får ni extrapoäng. Och om böckerna har mer än en förstapersonsberättare vinner ni... ära och berömmelse och min eviga tacksamhet.

EDITED: Kom just själv på Pat Rothfuss Kingkiller Chronicles. De är i första person, och episk fantasy. Men vill gärna ha fler!

5 kommentarer:

 1. Tittade i bokhyllan som inte innehåller för mycket svenskt, sorry men Jessica Schiefauers Pojkarna. Och om det duger med en dansk så Lene Kaaberbol. Hmm, och jag... Det är vad jag råkade tänka på så där snabbt. Men nån annan har säkert mer i skallen just nu. Beror ju på vad de menar med originell också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Pojkarna ja, den har jag ju läst. Din tänkte jag på redan! Vilka Kaaberbol? De skulle ju eventuellt vara "high fantasy", för just där verkar det vara lite knappt om förstapersonsberättare.

   Radera
 2. Har både Skammer-serien och Häx-serien i bokhyllan. SKammern är high fantasy. Fasen, tänkte på nåt annat igår också. Men nu har jag glömt det... Om jag kommer på det säger jag. Fast du vill alltså helst att det ska vara high?

  SvaraRadera
 3. Skämmerskan, ja just det. Den borde jag kanske titta på igen. Helst high, jag är intresserad av just hur en förstapersonsröst är genomförd i en sekundär värld.

  SvaraRadera
 4. Två väldigt givna barnfantasyklassiker: Både Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta är skrivna i första person.
  Tyvärr tar de ju sitt avstamp här i vår värld och det pajar väl lite av exempelvärdet förmodar jag.

  U.J.

  SvaraRadera