2013-11-12

Hjälp mig skriva kolumn!

På fredag har jag deadline för en kolumn i tidningen Kirjailija/Författaren. Den skulle helst få handla om att någondera av mina specialområden: ungdomsböcker och fantasy.

Vilken sorts text skulle ni vilja läsa av mig? Rubrikförslag, ingångar, frågeställningar?

9 kommentarer:

 1. Just nu är jag mest intresserad av hur man får alla trådar i fantasy att hänga ihop. Kan bero på nån viss anledning som får mig att undra ifall det ens är möjligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Eventuellt lite för specifikt för tidskriften ifråga. Men allt som inte kommer med där kan bli blogginlägg :-)

   Radera
 2. Jag är intresserad av världsbygge - det vore roligt att höra hur du har "upptäckt" och utforskat den värld du byggt upp där "Arra" och "Anaché" utspelar sig, genom skrivandet.

  Vad jag har förstått har du planer på fler berättelser som utspelar sig inom samma värld, fast på olika platser och i olika tidsepoker (eller har jag missuppfattat?). Jag har inte läst "Anaché" än, men i "Arra" upplevde jag att världen, samhället, mytologin och Lavoras historia (poesi, traditioner, konsthantverk) kändes gedigen och trovärdig.

  Eller, om man ska formulera det som en frågeställning - hur bygger man nya världar utan att ta med sig konventioner från sin egen värld? Hur skapar man något nytt och annorlunda, som ändå är igenkännbart och bekant? Intressant, det där. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så specifikt att jag tror att det inte riktigt passar i tidskriften - men vilket ypperligt blogginläggsförslag!

   Radera
  2. Ser fram emot att läsa det inlägget! :)

   Radera
 3. Behövs det något lite mer övergripande (jag har aldrig öppnat den tidningen - svenska Författaren är en ganska torr historia) skulle du nog kunna skriva något om vad som händer när en tidigare rätt liten genre (ungdomsfantasy) blir väldigt stor och nästintill mainstream.

  Det är ett lite torrt ämne men duger kanske om de andra inte passar.

  U.J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara ett jättebra ämne, verkligen - om jag visste något om det! Jag har inte analyserat fenomenet tillräckligt för att känna mig bekväm med att skriva om det.

   Radera
 4. En möjlighet skulle vara att försöka räkna upp vilka som är de mest framstående författarna inom någondera genren eller båda och vad som gör dem så framstående. Det här skulle naturligtvis vara subjektivt, två läsare valda på måfå skulle knappast vara helt överens, men det är inget problem. Dra till med dina egna åsikter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att i en författartidskrift rangordna författare kunde vara lite eldfängt...

   Radera