2013-09-26

Den dyrbara tiden

Det här kommer att låta som humblebrag och för det ber jag om ursäkt på förhand.

Jag lyssnade häromkvällen på senaste avsnittet av Writing Excuses. Där fick panelen en fråga som löd ungefär "Vad tycker du nu som etablerad författare att är svårt som inte var svårt i början av din karriär?"

Brandon Sanderson svarade något som jag kände igen mig mycket i. Han sa att det svåraste nu är att hitta tid att skriva. Han trodde aldrig att han skulle säga det, men nu är han så efterfrågad till kongresser och annat att han ibland är hemma bara en vecka i månaden.

Jag är inte ens i samma sfär som Sanderson, men ändå är det just vad jag känt på sistone då jag också här på bloggen talat om att känna mig splittrad. Då jag skrev de första böckerna visste ingen vem jag var och ingen brydde sig. Jag kunde skriva i lugn och ro. Nu är jag efterfrågad i skolor och på mässor och evenemang, jag drar kurser och workshopar och deltar i kongresser och konferenser och sitter med i författareföreningens styrelse. Allt det här är oerhört roligt och oerhört viktigt för min karriääär. Men det är mycket svårare att hitta tid och ro för att fokusera helt och hållet på skrivandet. Det är ju inte bara då jag besöker en skola eller drar en kurs som det är tid bort från skrivandet utan det är allt kring som splittrar fokus - mejl fram och tillbaka, passa in saker i schemat, planera besöken/kursen, delta i möten, skriva och posta kontrakt och avtal, skriva utvärderingar, vara nervös.

Lyxproblem, o ja. Men samtidigt något som jag aldrig tänkte på då jag började skriva, och kanske därför kan vara intressant att höra om för någon som planerar en framtid som författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar