2013-09-23

Con-tips

Alexandra undrade i en kommentar om jag kan ge lite tips till någon som går på sin första con. Nu är jag ju själv en con-novis med bara två Finncon under bältet. Kan ni inte hjälpa till och samla ihop era bästa tips i kommentarsfältet?

Mina tips kommer här:
- Bring cash för allt du kommer att vilja köpa
- Våga prata med folk! Gå fram och säg hej!

Speciellt ni som har erfarenhet av Swecon från förr är välkomna med tips, jag behöver dem också. Kör!

8 kommentarer:

 1. Det där med att våga prata med folk är nog det bästa tipset. Man kan ju alltid berätta att man är på sin första Swecon. Antingen råkar du på någon som också är på sin första con eller en riktig conräv som kan berätta om hur evenemanget utvecklats under åren.

  Å andra sidan måste man ju inte vara social om man inte känner för det. Det är inget fel med att helt enkelt kolla programmet och välja ut en massa olika programpunkter att gå på. Swecon verkar (även i år) ha enormt bra programutbud.

  Testa också gärna någon programpunkt som verkar helt främmande. Om du t.ex. främst är intresserad av litteratur kan det ju vara helt kul att någon gång sätta sig ner och lyssna på en programpunkt om någon fantastik-tv-serie eller -spel o.s.v.

  Hedersgästernas intervjuer eller föredrag tycker jag det definitivt lönar sig att lyssna på. Oberoende av om man läst något av hedersgästen eller ej.

  Och för att bevisa vilken con-nörd jag är ;) skall jag ännu tipsa om att ifall man i programmet hittar en frågesport som dras av Jukka Halme skall man absolut gå och lyssna på den (på Swecon lördag kl 20-21). Jukka brukar vara fantastiskt rolig och dessutom vet han det mesta som är värt att veta inom science fiction och fantasy. Dessutom är han en enormt trevlig människa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka goda tips - dem skall jag också följa!

   Radera
 2. Minns min första Con för länge sedan... Kände mig totalt utanför. Hade ingen aning om vad de pratade om de där helt hardcore fansen.

  Men sakta men försiktigt vågade jag mig fram för att prata och efter ett tag började allt gå på av sin egen fart. Köpte Fanzines, böcker, pratade med folk och utan att jag egentligen märkte det kändes det som om jag var en av dem.

  Kommer man till Fantastika i år så är det bara att rycka i ärmen och fråga saker. Det finns inga dumma frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken var din första con?
   Jag känner mig just så där. När hardcore fansen sätter igång har jag ingen aning vad de snackar om. Som tur är finns det några som jag också, så jag har inte känt mig helt ensam :-)

   Radera
 3. Fina tips! Jag ska verkligen se till att gå fram och prata med folk, då får man nog ut mesta möjliga av upplevelsen. Låter som att man kan vänta sig gemenskap och god stämning. Och att ha med cash - bra idé.

  Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skall försöka följa mitt eget råd också och våga prata med främlingar :-)

   Radera
 4. Som med alla sånadär tillställningar, mässor o dyl. : glöm inte äta, dricka vatten, sova tillräckligt om nätterna. Det är så mycket spännande stimuli att det är lätt att glömma basbehoven och det är inte kul när man får sprängande migrän andra dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja usch, mässhuvudvärken är inte att leka med. Men Swecon kanske är lite mindre och hanterbart än t.ex. Göteborgs bokmässa.

   Radera