2013-08-07

Hämnden är ljuv

Nu vill jag ha era tips! Vilken är den bästa hämndhistoria ni läst? En där man riktigt får frossa i hur någon som blivit orättfärdigt behandlad i detalj tar ut sin hämnd. Greven av Monte Cristo är ju given, men har ni andra favoriter?

19 kommentarer:

 1. Enskild scen skulle många nog säga "Män som hatar kvinnor". Men den kan diskuteras.

  Carrie är väl också en sådan där given. Får se om jag kommer på något originellt.


  U.J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte läst Carrie. Tar hon inte bara kål på dem allihop? Eller utkräver hon någon mer intrikat hämnd?

   Radera
  2. Du har en poäng. Visserligen tycker jag att Carrie lyckas använda sina - för en serieläsare ändå begränsade krafter - på konstruktiva sätt men hon blir ju inte lycklig av det. Det är en vansinnig bärsärkagång på sammanbrottets rand och lyckligt slutar det inte för någon. Själv läste jag den på den här sidan 20-strecket men jag vet en kille som läste den i formbar ålder och tyckte mycket om den för hämndens skull fast jag har förstått att King-konnässörer tycker den är rätt kass.

   U.J.

   Radera
  3. Carrie är en bok / historia som är väldigt tillfredsställande för mobboffer, kanske just på grund av det blodiga vansinnet på slutet... Men intrikat är det inte direkt.

   Radera
 2. Poes The Cask of Amontillado?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Nåt för mig att bekanta mig med.

   Radera
  2. Om du inte har läst den så absolut! Det är bara en kort historia, men ruggig. Finns på Gutenberg.

   Stephen King har gjort en modern version av den, Dolan's Cadillac, som kan vara intressant att läsa efter originalet.

   Radera
 3. Caj rekommenderar en film: Dead Man's Shoes, en av världens bästa filmer enligt honom. Jag har inte sett den och kommer inte själv på något vettigt litterärt verk just nu. Men hämnd är ett fantastiskt tema.

  Ja, sen finns det en film med Jennifer Lopez som vi sett för länge sedan där hon spelar en utsatt kvinna som hämnas på ett snyggt sätt. Enough tror jag filmen heter, minns inte om den är bra i sig, men själva hämndplanen är lysande, har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Blir mycket nyfiken på Dead Man's Shoes. Har aldrig ens hört om den!
   Jag kom på en annan bra film med vissa hämndinslag: Shawshank Redemption.
   Lopezfilmen har jag hört talas om men inte sett.

   Radera
 4. Jag kom att tänka på Kullervos historia i Kalevala. Det enda som händer är hämnd på hämnd på hämnd. Bästa historian vet jag inte, men det handlar i alla fall om det ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, borde jag kanske bekanta mig lite med mitt kulturella arv...?

   Radera
  2. Läs väldigt gärna Kalevala i den fantastiska Huldénska översättningen! Kullervos historia är ruskig, visar på hur snabbt en våldsspiral kan börja snurra.

   Radera
 5. Det finns en gammal Kinesisk Wuxia/historisk roman som går under titlen Sword Stained with Royal Blood. Skriven av Jin Yond runt år 1956. Detta är en mycket bra skriven hämndberättelse om sonen som kommer för att hämnas sin far som orättvist avrättats av kejsaren.
  När jag läste boken var jag helt såld. Äntligen en litet annorlunda bok om hämnd. Tack vare denna bok hittade jag även den fantastiska Kinesiska bokserien Berättelser från Träskmarker. Som jag verkligen rekommenderar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Låter ganska perfekt! Och du har den naturligtvis i din digra bokhylla...?

   Radera
  2. Å! Berättelser från träskmarkerna, den har jag läst i tiderna (åtminstone en del av dem), liksom hela min familj. Vi använder fortfarande uttrycket "jävla lök" ibland;-) Så roligt att någon annan också känner till den.

   Jag var nog iofs lite väl ung för den, jag kunde inte förstå varför det alltid började regna så fort det blev lite intimt, för det hette alltid nånting om "när himlens portar öppnat sig och regnet fallit ned", så låg de plötsligt där och småpratade efteråt...

   Radera
  3. Tyvärr har jag inte verket. Det lär vara skitsvårt att få tag i verket... förutom filmerna och TV-serien som finns.

   Skall se om jag hittar en e-pub version e.dyl. Skulle gärna läsa den på nytt. Det är ändå över 20 år sedan jag läste den.... gäller även Berättelser från träskmarker.

   Radera
 6. Peter Watts - Maelstrom. Inte en klassisk hämndhistoria i sig men ilskan som boken dryper av gör att den känns som en sådan. Kräver antagligen att man har läst föregångaren Starfish.

  SvaraRadera
 7. Medea är ju förstås en klassikernas klassiker i hämndgenren...

  Sen kan jag rekommendera en intressant bok som heter Kvinnornas Decamerone av Julia Voznesenskaja. Den är skriven på 1980-talet och handlar om tio kvinnor på BB i Leningrad (St P), som är isolerade i tio dagar och berättar historier för varandra, precis som i Decamerone. Historierna har teman och ett av dessa teman är hämnd, därför kom jag ihåg den. Men den är annars också värd att läsa, den ger en bra bild av Sovjetryssland och personerna är väldigt olika.

  Den finns åtminstone på Helmet: länk här.

  SvaraRadera
 8. Kommer vi in på klassiker måste man ju nästan säga Njals saga. (tex Lönnroths översättning).
  Fast gottandet i revanschen finns bara stötvis. Däremellan finns en massa annat fantastiskt.

  U.J.

  SvaraRadera