2013-03-02

Skammen

Idag var hela familjen bjuden på italiensk brunch. Underbar mat. Jag är proppmätt fortfarande. Men samtidigt dras jag med hemska skamkänslor.

Papporna satt och höll ett öga på barnen pratade de religion och politik. Under tiden stod mammorna och diskuterade

1) Litteratur
2) Vikt
3) Träning
4) Kläder
5) Skvaller
6) Pyssel
7) Heminredning

Bra att vi inte pratade smink också. Det enda på den där listan jag är stolt över är litteraturen. Jag måste också påpeka att de flesta samtalsvalen var mina. Jag känner mig som en sån kliché! Lilla hemmafrun ungefär. Vad är det med mig??

Det enda jag måste säga är att egentligen är det hemskt nedvärderande att, som jag, kalla det för "pyssel". Varför inte tala om hantverk istället? Det har en helt annan konstnärlig pondus. Visst är det hantverk vi sysslar med när vi syr, väver och gör tvålar? Visst?

Nu skall jag sy lite. Sen skall ni få se bilder på klänningen.

11 kommentarer:

 1. Ja, det mesta sy, väva och att göra tvål är hantverk. Att laga girlander är nog pyssel det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minna Lindeb2 mars 2013 16:55

   Maria. Se min blogg för Bruksanvisning för mätning av relevans.


   Amen Adieu. Hälsn Påven.


   Radera
  2. Nora nå jo, okej, kanske det...
   Minna min relevans är alltid uppåt väggarna.

   Radera
  3. minna lindeb2 mars 2013 21:08

   Ha ha! Välkommen till klubben.
   Vi mäter och väger.
   Tak. Väggar. Golv och lister.
   Ibland tapetserar vi eller rör om i annan smet

   Radera
 2. Men? Vad är det för fel på att snacka om det du snackade om? Menar du att det inte skulle vara viktigt, nää, jag fattar inte. Jag tycker att man får tala om kläder och träning och what not om det råkar vara det man vill tala om. Sånt är också politiskt. Sades redan på typ 1960-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man kan ju prata om det på ettt samhällspolitiskt sätt. Eller sen på ett jag-måste-gå-ner-i-viktgnällsätt. Det senare känns rätt skamfyllt. Att man ens ids prata om.

   Radera
  2. Men det är ju också bra att prata om sånt. Mera medmänskligt än de stora samhällspolitiska ämnena...

   Radera
  3. Det är väl inget att känna skam inför. Rätt få är de som inte talar om jag-måste-gå-ner-i-viktgnäll. Och om man pratar som berör många, ja si då är det samhällsintressant. För varför gör man det? Och varför skämmas?

   Radera
 3. En skrivarcirkelkompis vid universitetet brukade säga att alla människor är ytliga innerst inne. Ett ord att bära med sig.

  Det finns många nivåer i detta.
  Man kan fråga sig varför man gör saker man skäms för.
  Man kan fråga sig varför man skäms.

  Man kan konstatera att kvinnor aldrig kommer att härska i världen så länge de intresserar sig mer för sina midjemått än för politik.
  Man kan kontra med att man inte ska behöva acceptera regler som sätter makt före personlig hälsa.
  (Det är inte nyttigt att gå upp och ned i vikt men det är en annan diskussion. Det handlar om vilken diskurs man väljer.)

  Och dessa frågor kan dessutom se olika ut på olika exempel. Jag tror ganska många proffsfeminister är för en uppvärdering av ”kvinnligt” hantverk. Man måste nog däremot vara ganska postmodern/särarts/speciell för att vilja uppvärdera bantning.

  Man kan i vilket fall komma fram till att insikt är en början till förändring. De som betytt mest för min feministiska övertygelse (för det sägs att jag har en sådan) vet inte om det. Det var kvinnorna på assistansbolaget som ansåg att jag skulle kunna programmera videobandspelare bättre än de, fast jag inte ens haft tv de senaste fem åren.

  Hursomhelst. På ett plan är man det man gör. För att vara lycklig bör man alltså helst gilla det man gör eller göra något annat.


  U.J.

  SvaraRadera
 4. Ja alltså, jag vill inte vara en människa som pratar om vikt. Hur intressant är det? Jag vill inte vara en människa som bryr mig om vikt.

  Nä nu får jag gå och skriva lite smygfeministisk ungdomslitteratur istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. minna lindeb4 mars 2013 01:05

   Vikt är intressant. Isynnerhet när kvinnor blir modigare och starkare i sina kroppar av att undra varifrån skammen kommer.

   Radera