2012-02-25

Hur sälja in en fantasy-trilogi?

Fabulösaa Oxford-Amanda, vars blogg jag stalkar, inbjöd nyss sina läsare att ställa frågor kring skrivande och publicering. En av frågorna fick mig att också vilja försöka mig på ett svar, nämligen denna:

Jag har skrivit en fantasybok för ungdomar. Ett problem jag ser är att det är den första boken av tre. Har du något tips på hur jag ska formulera följebrevet? Jag har hört att bokförlag automatiskt tar avstånd då någon opublicerad vill ge ut flera böcker i en serie.

Böckerna kommer tyvärr vara lika självstående som t.ex. Harry Potter. Läser du andra boken i serien utan att bry dig om den första kommer du att förstå sammanhanget men du får inte något djup.

Jag har skissat på en plotline för de båda kommande böckerna i trilogin. Jag vet precis hur den ska sluta, hur alla röda trådar ska knytas och vad som ska hända.

Hur övertygar jag förlagen om att jag verkligen har tänkt igenom detta och hur visar jag dem att jag har en plan utan att skicka med 20 sidor presentation?
(Hur skriver man ett bra presentationsbrev!?)

Ska jag nämna att handlingen till bok två och tre redan är skissad?

Att lämna in alla tre böcker som en bok är tyvärr inget alternativ. Den första boken är på 75.000 ord och bok två och tre kommer att landa på något liknande.
Nu är jag ju inte förläggare, och egentligen kanske en förläggare bäst kunde svara på detta. Men ungefär så här tror jag att de tänker: Som debutant kan det nog vara svårt att få en trilogi antagen. Förlaget vill först se att du kan leverera manus, att du klarar av att arbeta igenom det i samråd med förlaget, och sen är de naturligtvis intresserade av hur boken säljer. Att ta sig an en hel trilogi av en obeprövad är en stor risk. Men om boken blev bra och ert samarbete fungerat är de säkert förtjusta i en fortsättning. Därför skulle jag ge två råd: antingen debuterar du med något annat och sparar trilogin till lite senare. Eller så ser du till att den första boken totalt och fullständigt kan stå på egna ben. Den måste fungera som ensam bok. Och sen kan du drämma till med böcker 2 och 3.
Jag tror inte att det ligger något problem i att nämna att en fortsättning finns planerad, men de vill (knappast) förbinda sig att ge ut alla tre. Du behöver alltså inte bekymra dig så mycket för hur bok 2 kan läsas, som du skriver om, utan det är ettan som måste funka som stand-alone.

Jag vill ändå sticka in ett litet men: det börjar finnas förlag som specialiserar sig på att ge ut fantasy eller åtminstone gör det i stor utsträckning även om de inte uteslutande publicerar fantasy. På ett sådant förlag kan förståelsen för fantasy-trilogiernas dilemma vara större. Var mycket noga med vart du väljer att sända in!

5 kommentarer:

 1. Måste också blogga lite om det här!

  Håller med om att det är ettan som måste vara mest "säljande" stå för sig själv osv. Undrar om man inte t.o.m. tänkte så med Harry Potter (antogs hela serien eller bara ettan då den sen äntligen antogs:)?). Tyckte att den första boken hade en annan karaktär än de senare (som jag iofs inte läst alla av), att den är mer som en självständig helhet...

  Vad finns det för fantasyförlag nu förresten? Jag har själv dålig koll... men har iofs sett ett och annat mindre och nyare förlag som syns i bloggosfären. Det är ju lovande för genren på svenska... det känns verkligen som om det är ett starkt uppsving nu. För 8-9 år sedan tänkte jag att fantasy på svenska var omöjligt att publicerat (på stora förlag, och inte bara för barn/ungdomar).

  SvaraRadera
 2. Man får titta i sin bokhylla och på biblioteket och se vem som publicerat böckerna :-) Det finns små specialiserade förlag men jag menar också att vissa stora förlag med t.ex. allmän inriktning på barn och ungdom ger ut mycket fantasy.

  Jag skulle gissa att HP först gavs ut så att den första kunde stå för sig själv. Men det är bara en kvalificerad gissning.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att jag får så mycket svar på min fråga! Tack för alla synpunkter och råd.

  SvaraRadera
 4. Hoppas de var till någon hjälp! Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Hej! jag vet inte om ni har hittat den redan eller har tillgång till den, Men tidningen Skriva tar upp saker som följebrev och annat viktigt. de finns också "skrivardocktorer" som svarar på läsarnas frågor.

  Ps. vet inte om det är till någon nytta, men men...Ds

  SvaraRadera